BVM house

With the simple demolition of two walls, it was possible to completely review the internal distribution. The design choices in fact aimed to make all the rooms, originally dark and not very spacious, brighter and optically larger. The rounded shapes make the passage areas more fluid and the four materials used - brass, lacquered, quartz and oak - follow a compositional rhythm and precise geometric relationships to achieve harmony.

year

location

sq.m.

client

BVM house

With the simple demolition of two walls, it was possible to completely review the internal distribution. The design choices in fact aimed to make all the rooms, originally dark and not very spacious, brighter and optically larger. The rounded shapes make the passage areas more fluid and the four materials used - brass, lacquered, quartz and oak - follow a compositional rhythm and precise geometric relationships to achieve harmony.

year

location

sq.m.

client

The kitchen
It is the main core of the floor, made independent when needed by a glass door. The wardrobe that separates it from the entrance is openable from both sides. The kitchen top and the snack top are made with a quartz stone, with pearl details and flaky stones with gold reflections that matches well with the brass of the back and the honeyed oak.

The entrance
This space has been visually enlarged and slender thanks to the play of volumes, the design of the vertical lines and the use of indirect lighting. A pocket emptier with wall units hides the electrical panel and other technical elements from view.

The bathroom
In 2.2 m2, guest toilet and storage room for the floor. The space has been studied and designed to the millimeter, to obtain maximum optimization. The composition, together with the definition of the details and the choice of colors, restore balance and rationality.

The livingroom
Few elements, well studied, suspended and emptied, make the living room environment brighter and lighter. The brass is presented in small bands, to border the oak panels, embellish one of the customer’s paintings and illuminate the environment. The bespoke design acts as a director for the entire composition and leaves nothing to chance.


How it was
The previous layout – black and white photos – did not enhance the double exposure of the house on private gardens and made the passage between the rooms uncomfortable, which appeared extremely small and not very functional.